Povijest

NK BELIŠĆE jedan je od najstarijih nogometnih klubova u državi.

Nogometni klub Belišće osnovan je 1919. godine pod nazivom BŠK, a sadašnje ime grada nosi od 1960. godine. Tijekom 96 godina djelovanja prerastao je u uzoran sportski kolektiv, a zauvijek će ostati zapamćeni i upisani natjecateljski dosezi, nastupi u završnici Prvenstva Hrvatske 1946., koje su bile izlučne kvalifikacije za prvo Prvenstvo Hrvatske, zatim nastupi u Prvoj hrvatskoj ligi od 1992. do 1995. u kojoj se posebno pamte pobjede nad Hajdukom iz Splita i Croatiom iz Zagreba, kao i raniji plasman u Drugu Saveznu ligu Zapad 1967. godine.

NK Belišće je institucija koja ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, o čemu se može napisati cijela knjiga, no pristojno se prisjetiti bar onih najblistavijih trenutaka. Slično kao što je bio slučaj i u ostalim sportovima prvu nogometnu loptu u Belišće donijeli su tri učenika iz Pečuha. Na žalost, malo je pisanih dokumenata, a prema usmenoj predaji još 1888. godine odigrana je prva nogometna utakmica između radnika Belišća i radnika iz Županje. No, pravi počeci nogometa datiraju iz 1919. godine u jesen, kada je klub i službeno osnovan. Prvi put Belišće se našlo u prvoligaškom društvu 1945. u kojem su igrali najrenomiraniji klubovi tadašnje Narodne Republike Hrvatske. U ligi su bili Hajduk, Dinamo, Split, Tekstilac, Metalac, Jedinstvo….

Nakon ispadanja iz elitnog razreda uglavnom se igralo u područnoj ligi osječkog okruga. Novi bljesak i uzlet nogometa u Belišću bio je pod stručnim vodstvom Zorka Hlavača i Slavka Flajca 1966./67., kada su kroz kvalifikacije pobjedama protiv Splita i Lokomotive uspjeli ostvariti san svojih navijača i ulazak u Drugu Saveznu ligu “zapad” gdje su u konkurenciji igrali kasniji prvoligaši Sloboda (Tuzla), Čelik (Zenica), Borac (Banja Luka)… Nakon Domovinskog rata, u neovisnoj Hrvatskoj, Belišću je ponuđeno da administrativnim putem ponovno bude prvoligaš zajedno s HASK-om Građanski, Hajdukom, Osijekom, Rijekom, Varteksom…

Tu su proveli tri prvoligaške sezone, a zlatnim slovima u povijesti kluba ostat će upisane pobjede nad Croatijom u Zagrebu i nad Hajdukom u Belišću, u sezoni 1993./1994.. Ispadanjem iz Prve lige Belišće je u drugo ligaškoj i treće ligaškoj konkurenciji uvijek imalo zapaženu ulogu. Klub je imao stalnu i potpunu materijalnu pomoć i potporu tvrtke Belišće d.d. i grada Belišća, ali dolaskom stranih partnera u tvrtku pomoć je splasnula pa je golem teret pao na leđa Grada Belišća, gdje se gradonačelnik Dinko Burić doista trudi svojim znanjem, autoritetom i poznanstvima stvoriti uvjete i učiniti klub dostojan svoje tradicije.

Z. Kaptalan