Kratak osvrt na 8. Europsko prvenstvo u nogometu za gluhe

Datum objave: 17. 8. 2015.

MIRKO BLAŽEVIĆ JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH HRVATSKIH REPREZENTATIVACA NA EURO DEAF-U 2015. U HANNOVERU

– donosimo kratak osvrt na 8. Europsko prvenstvo u nogometu za gluhe na kojem je nastupio i prvotimac ”Belišća” Mirko Blažević

Prije odlaska na 8. Euro u Hannover (14.-27.06.2015.) odigrali smo 6 prijateljskih utakmica s klubovima iz okolice Zagreba i Siska kako bi se što bolje uigrali. Znali smo da će nam neki igrači nedostajati jer neće moći ići s nama zbog privatnih obveza (posao ili škola) i da će dobar rezultat izostati. Ukupno smo isprobali na prijateljskim utakmicama 26 igrača od kojih je izabrano 18 najboljih ili onih koji su 100% mogli ići s nama.

Mini pripreme održali smo od 10.06.-13.06.2015. na terenima NK “Blato” a boravili smo u Hotelu Galerija gdje smo imali odlične uvjete i prehranu kojom smo bili više nego zadovoljni. U tih 4 dana 2 puta smo trenirali po 2 puta na dan, četvrtak i petak.

Za Hannover smo krenuli u subotu u 18:15 sati, putovali smo 18 sati, dakle došli smo u Hotel Arcadia u nedjelju u 12:00 sati da bi odmah u 12:15 krenuli na otvorenje prvenstva koje je bilo u 13:00 sati.

U petak 26.06. nakon prvenstva odigrali smo prijateljsku utakmicu protiv Croatia Hannover i pobijedili 6:5 te su nas naši Hrvati lijepo ugostili.

Svi igrači na ovom Euru dobili su priliku zaigrati i osjetiti draž Eura. Imali smo mladu i neiskusnu momčad sa par starijih igrača, ali tempo na utakmicama je bio strašan i to neki naši igrači nisu bili u stanju pratiti kako zbog nedostatka slabe fizičke pripremljenosti, tako i zbog treme i neiskustva.

Naši najbolji igrači na ovom Euru bili su Mirko Blažević, Vukić, Selaković, Karlo Vidaković i Mladić te u obrani Međimurec i Ivica Vidaković, ali oni nisu mogli sami. Stalno su bili meta protivničkih ombrambenih igrača i svi su zadobili ozljede kao i većina drugih igrača koji su dali sve od sebe i koliko su mogli u tom trenutku. Suđenje je bilo jako loše što ne ide na čast EDSSO-u, zato što je nogomet strašno napredovao među gluhima. Sudili su neiskusni, a na nekim utakmicama i gluhi suci pa je to bilo ispod razine UEFA. Finale između Turske i Rusije bilo je veličanstveno.

Nogomet među gluhima je strašno napredovao i ako se ubuduće dobro ne pripremimo nećemo moći proći niti kvalifikacije, a kamo da ćemo opet vidjeti Euro na koji smo sada otišli nakon 16 godina zahvaljujući sreći što je Nizozemska odustala od utakmice protiv nas koja je trebala odlučiti tko ide dalje.

Nadam se da će slijedeće natjecanje donijeti više uspjeha i sreće u koje nikako ne sumnjam. Pri povratku kući putovali smo skoro 20 sati.

Prvak Europe je Turska pobjednik naše C Grupe, dok je Belgija 8, Francuska je 11, a Hrvatska 12.

Konačni poredak na 8. Euru: 1. Turska, 2. Rusija, 3. V. Britanija, 4. Ukrajina, 5. Njemačka, 6. Irska, 7. Švedska, 8. Belgija, 9. Italija, 10. Češka, 11. Francuska, 12. Hrvatska, 13. Danska, 14. Mađarska, 15. Poljska, 16. Grčka

Stjepan Žinić