NOVI STADION ZA 100. ROĐENDAN NK ”BELIŠĆE”

Datum objave: 25. 1. 2019.

Krajem 1. Svjetskog rata, prva je nogometna lopta stigla u Belišće, a donijeli su je učenici iz Pečuha. Prije 100 godina, 1919. osnovan je klub pod nazivom Belišćanski športklub. Mijenjala su se imena, igrači, nizala su se dobra i nešto manje dobra vremena i rezultati. Stotinu godina kasnije, 24. siječnja 2019., Grad Belišće je svim ljubiteljima nogometa, igračima i navijačima poklonio najljepši poklon – novu tribinu s klupskim prostorijama i pratećim sadržajem.

Kamen temeljac je položen danas u prijepodnevnim satima, a na svečanosti su bili prisutni gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te drugim suradnicima, zamjenik osječko – baranjskog župana Petar Lagator, visoki dužnosnici Hrvatskog nogometnog saveza na čelu sa Zorislavom Srebrićem, dužnosnici Županijskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Antom Vučemilovićem Šimunovićem, te drugi sportski djelatnici i zaljubljenici u nogomet.

Zadovoljstvo i ponos nije skrivao gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je na početku svog govora naglasio kako je ovo prilika za izreći jednostavno „hvala“ svima onima koji su stvarali i stvorili 100-godišnju povijest belišćanskog nogometnog kluba, ali i onim sadašnjim i budućim igračima i sportskim djelatnicima, koji će nastaviti tradiciju zbog koje Belišće nosi titulu ne samo grada papira, nego i grada sporta. Uputio je gradonačelnik zahvalu i Hrvatskom nogometnom savezu i Osječko – baranjskoj županiji

-Investicija je vrijedna nešto više od 6,9 milijuna kuna, danas počinjemo s radovima, a očekujemo da sve bude gotovo do jeseni, sa željom da možda već prvo kolo u idućoj natjecateljskoj sezoni NK Belišće bude ovdje domaćin, rekao je gradonačelnik Dinko Burić, dodajući da ako i ne bude baš za prvo kolo, da će onda u nastavku sezone novi stadion i belišćanski nogometaši biti svima na ponos.

Čestitajući belišćanskim nogometašima na vrijednom i velikom jubileju, predsjednik Nogometnog saveza Osječko – baranjske županije Ante Vučemilović Šimunović je govorio o renesansi nogometa na području naše županije, spominjući sve nove infrastrukturne sportske projekte, dok je u ime osječko – baranjskog župana, čestitke Nogometnom klubu Belišće uputio je njegov zamjenik Petar Lagator, koji je spomenuo kako Osječko – baranjska županija za ovu godinu izdvojila 4,9 milijuna za održivi sportski razvoj. U ime HNS-a Zorislav Srebrić je prenio pozdrave Davora Šukera, hrvatskog izbornika Zlatka Dalića te Luke Modrića, najboljeg svjetskog nogometaša, uputivši pohvalu jedinstvu cjelokupne društvene zajednice na realizaciji ovog projekta, koja se – kao i za realizaciju izgradnje nove nogometne infrastrukture u Belišću, u što je uključena lokalna zajednica, županija i nogometni savez – vidjela i 16. srpnja na „dan nogometne zahvalnosti“ kada je gotovo cijela Hrvatska dočekala naše reprezentativce u Zagrebu.

Prigodnu molitvu i blagoslov nakon postavljanja kamena temeljca i polaganja povelje, za što su bili zaduženi gradonačelnik Belišća Dinko Burić, zamjenik župana Petar Lagator te sportski dužnosnici Zorislav Srebrić i Ante Vučemilović Šimunović, predmolio je belišćanski župni vikar fra Tomislav Vrsaljko. Ukupna vrijednost investicije na izgradnji i opremanju tribina i klupskih prostorija s pratećim sadržajima iznosi 6.915.962 kune, a izgradnju zajedno financiraju Grad Belišće, Osječko-baranjska županija i Hrvatski nogometni savez. Projekt obuhvaća izgradnju tribina nogometnog gradskog stadiona s 500 sjedećih mjesta, po propozicijama za 3. HNL. Zadovoljit će sve propisane kriterije koji ovaj rang natjecanja zahtjeva s mogućnošću prilagodbe za 2. HNL. U prizemlju će se nalaziti svečani salon s klupskim prostorijama i svlačionicama sa svim popratim sadržajima.

Tekst:Monika Đogaš
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji